Dobré odpoledne, dnes je sobota 25. května, svátek má  Viola, zítra Filip

Holub à la Bruant ortolan

krupicový nok / hrozno / fíky / Armagnac

Specialitou sezóny TRITON Restaurantu je Holub à la Bruant ortolan (v překladu Holub à la Strnad zahradní).

Strnad zahradní je od roku 1979 zákonem chráněný a od roku 1999 platí přísný zákaz konzumace tohoto pěvce ve všech restauracích (porušením hrozí pokuta až do sumy 6 000,- EUR). Strnad zahradní je v ČR uveden na Červeném seznamu a je zařazen v kategorii kriticky ohrožený druh.

Pochoutka z tohoto ptáčka je považována za vrchol gurmánství a bývá přirovnávána k nepopsatelnému zážitku s explozí chutí. Dokonce je tato pochoutka tak výjimečná, že osobnosti jako Alain Ducasse, Alain Dutournier nebo Jean Coussau bojují o to, aby tato specialita byla legální alespoň 1x v roce.

Důvod, proč je toto jídlo tak kontroverzní spočívá v jeho přípravě. Pěvec Strnad se totiž chytí živý a zavře se do malé tmavé krabičky - aby se mu omezil pohyb a zrak, a mohl se soustředit pouze na jídlo. Strnad se vykrmuje pomocí fíků, rozinek nebo krupice na 3 až 4 násobek své původní váhy. Nakonec se živý Strnad utopí hlavou vzhůru v kvalitním francouzském armaňaku.

Šéfkuchař TRITON Restaurantu spolu s jeho týmem se vám pokusili tento gurmánský poklad přiblížit v legální formě. Namísto Strnada zahradního vybral šéfkuchař Rolls Royce mezi holuby - a to legendárního francouzského holuba z Anjou, jehož doplňuje demi-glace z holubích kostí společně s již vzpomínaným armaňakem, čerstvé fíky s konfitovaným hroznem a nakonec celé jídlo doplňuje krupicový nok s tymiánem.

P.S.: Původní verze jídla ze Strnadů se konzumovala tak, že se gurmán-konzument nahnul nad talíř a zakryl si hlavu plátnem – což mělo hned dva důvody.
1. aby ostatní lidé v restauraci neviděli, co jste si objednali a nedívali se na Vás “skrz prsty“
2. mluví se o velejemném aroma, které z jídla vychází – plátno mělo také sloužit k inhalaci vůně které ze speciality vychází

SLIBUJEME, ŽE U NÁS SE NA VÁS NIKDO NEBUDE DÍVAT “SKRZ PRSTY“.