Sommeliér Karel Sadke

Život je příliš krátký na to, abychom pili špatná vína.

 

...podle vtipu moravských vinařů se vína dělí na: „Dá sa - Nedá sa a Dá sa Pražákom“.

 

Karel Sadke, vrchní sommeliér, dělí vína pouze na dvě kategorie, a to buď víno chutná, nebo nechutná. „Rád říkám, že jsem koordinátor, jehož úkolem je spolupracovat s kuchaři a vinaři. To znamená učinit z „pouhého“ příjmu potravy nutného k ukojení žízně a hladu zážitek pro tělo i ducha. Snoubit vybrané víno s jídlem tak, aby se propojení chutí a vůní spojilo v jedinečný okamžik. Fascinuje mne rozmanitost vín, svět chutí a vůní“.

 

Pro Karla je nejdůležitější být nadšený pro svou práci. Kromě světových vinařství spolupracuje s pražským vinařstvím Salabka. To pro TRITON Restaurant vytvořilo exkluzivní víno, které je možné ochutnat pouze u nás.

 

Selekce vín do naší vinotéky je zaměřena na menší  vinařství. Nejdříve jsou vína pečlivě senzoricky hodnocena a následně až zařazena do nabídky. V naší vinotéce naleznete široký výběr jak českých tak i zahraničních vín vysoké kvality.

 

A co to vlastně Sommeliér znamená?

Sommeliér je gastronomický odborník - specialista nejen na víno ale i ostatní nápoje jako i káva či čokoláda a kombinaci


Slovo sommeliér má svůj původ z francouzských slov:

Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína. Tato Profese existovala už v dobách Karla IV., kdy šenk Pešek ze hry Noc na Karlštejně ochutnával a naléval víno císaři a zároveň mu dělal společnost.

Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.

Povolání sommeliér má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exkluzivní restaurace.

 

Mezi hlavní starosti sommeliéra patří především odborný prodej vín, aperitivů, digestivů, ale také tvorba vinného a nápojového lístku. Sommelieři dále hostům poskytují servis vody, vín a nápojů, což obnáší také včasné dolévání a znalost temperování jednotlivých druhů. Naši sommelieři odpovídají za dodávky vína do restaurační vinotéky, jeho správné uskladnění a servis vín ve správné kondici v době podávání, tak jak si právě tento ušlechtilý nápoj zaslouží.

Zpet Vytisknout tuto stránku Odesilani vzkazu a pozadavku Zpet na začatek stranky