Šéfkuchař Tomáš Horák

"Nabízet nevšední gastronomický zážitek, který člověka vezme za srdce, je umění.  Stejně jako namalovat krásný obraz nebo složit nezapomenutelnou symfonii."

 

Gastronomickou inspiraci měl Tomáš Horák příležitost čerpat při svém mnohaletém pracovním působení v zahraničí: např. v pětihvězdičkových hotelech v Německu, Rakousku, Francii a Lucembursku (Lebenberg Kitzbühel, Grand Tirolia Hotel, Victor’s Residenz Hotel, Kempinski a Marriott). Absolvoval stáže v michelinských restauracích Ikarus Hangar7 v Salzburgu se dvěma hvězdami a La vie v Osnabrück se třemi hvězdami, rovněž v kuchařském institutu Paula Bocuse ve Francii.

 

Šéfkuchař hotelu Adria pochází z malířské rodiny: když nevaří, tak maluje. Nejvíce se vyžívá v malířském stylu Opt-Art: jeho typickými prvky jsou geometrické obrazce umožňující dosáhnout optické iluze pohybu. Jeho principy jsou využívány v módě, šperkařství či interiérovém designu, v oblasti gastronomie je Tomáš jeho průkopníkem.

 

Tomáš Horák s oblibou říká: „Práce nad talířem a malířským plátnem je hodně podobná. Vyžaduje kreativitu, trpělivost a odvahu zkoušet nové věci. Stejně jako má malíř na začátku čisté plátno, znamená prázdný talíř pro dobrého kuchaře svobodu vytvořit něco neopakovatelného, co vyvolá údiv a přinese jedinečný zážitek.“

Zpet Vytisknout tuto stránku Odesilani vzkazu a pozadavku Zpet na začatek stranky